BIM står for Building Information Modelling. Det bruges oftest af arkitekt- og ingeniørvirksomheder, der arbejder med at tegne og beregne på konstruktioner i 3D.
BIM er en metode til at skabe et overblik over design, konstruktion og produktionsstyring på en gang.
Der er altså ikke tale om en 3D-tegning alene, men en fremgangsmåde, hvorpå de informationer, som hver bygningsdel indeholder kan flyttes og analyseres af forskellige IT-programmer, som blandt andet Revit.
På den måde fungerer BIM som en arbejdsmetode, der skaber et bedre flow i produktionen, kommunikationen og analysen af 3D-modeller af byggeprojekter.
Hver bygningsdel, som bliver tegnet op i et 3D tegneprogrammet indeholder de informationer, som bygherre er interesseret i at kende. Det er både pris, materialetype og -mængde, samt tid og omkostninger.
Det er dog de færreste bygherrer der selv sidder og regner på det. Oftest har bygherren sine rådgivere eller arkitekter til at udarbejde den bedst mulige løsning til projektet.
Man kan sige at det svarer til et stort multidimensionelt regneark, hvor alle faktorer er taget med for hver bygningsdel. Dette “regneark” tilpasser sig når en bygningsdel skiftes ud med en anden, og ændrer det på de samlede materialemængder, omkostninger og tidsforbrug.
De mange dimensioner har fået hver sin betegnelse, for at beskrive hvor langt i processen der er tale om.
Ofte tales der om 2D, 3D, 4D, 5D og 6D. Men en ekstra dimension bliver jævnligt tilføjet og har derfor givet BIM i alt 7 dimensioner.
Nedenfor findes en beskrivelse af de forskellige dimensioner på byggeprocessen.