fbpx

3D scan to BIM

Opmåling af steder med mange krinkelkroge er typisk tidskrævende.

Med 3D scanning sparer du tiden på sitet og modtager en fil i det format du ønsker, som du kan tegne op fra.

Om det er en kontorbygning, silo eller et støjværn gør ingen forskel. Vi opmåler det hele.

Klik på de forskellige billeder for at læse mere om 3D scan to BIM

Hvilke omkostninger er der ved 3D laserscanning?

Prisen er afhængig af følgende faktorer:

– præcision og bygningsinformationsniveau (LOD)
– Scanningsmetode og Antal scanninger
– kompleksitet af konstruktionen
– BIM modellering inkl. eller ej

Leg med en 3D scanning

Prøv selv at arbejde med en 3D model.

Nedenfor har vi lagt en lille og meget komprimeret model af en scanning ind. Det er en scanning, som efterfølgende er stitched sammen til en punktsky, så den er klar til at blive BIM modelleret. Eksemplet er blot for at vise hvor enkelt det er at få et overblik over et par rum med en 3D scanning. 

Du kan selv indstille på knapperne i venstre side, hvor detaljeret du ønsker at se projektet. Tryk på burgermenuen (den lille firkant med de tre vandrette streger i) for at udvide og sammenklappe visningen af modellen.

Vil du scrolle videre ned på siden for at se en case for Olav de Linde med en stor silobygning, der er blevet 3D scannet, så sørg for at scrolle på de hvide områder. Scroller du indenfor det sorte område er det selve projektet du arbejder i.

3D laserscanning

Bygkontrol scanner projekter i 3D med den nyeste laserteknologi.

Vi skaber en digital tvilling i et 3D univers af det eksisterende projekt.

Ved hjælp af teknisk 3D opmålingsudstyr fra vores samarbejdspartner Leica Geosystems, som er verdens førende på området, registrerer og dokumenterer vi de eksisterende forhold på projektet med 3D scan to BIM.

3D laserscanningen er den absolut hurtigste måde at opmåle og kortlægge en bygning indvendig, som udvendig.

Vi opmåler og registrerer op til 5000 m2 om dagen med laserscanneren.
Præcisionen er ned til 1 mm over en afstand på 25 meter.

Kortlægningen i 3D kan med stor fordel bruges på:
– Bygninger, skorstene og bygningsdele både indvendig og udvendig.
– Installationer, så længe de er synlige.
– Maritime installationer, skibe og lufthavnsterminaler.
– Matrikler, marker, parkeringspladser og ubebyggede områder.
– Industrimaskiner og produktionsanlæg.
– Infrastruktur, veje, broer og tunneler.

leica rtc360 laser scanner til 3D scan to BIM
3D modellering af skole

3D modellering

Når scanningen er fuldført, står vi tilbage med en stor mængde 3D punktskyer. For at analysere og behandle disse punktskyer så de bliver brugbare i Revit eller et lignende program, skal de indekseres og registreres. Det kræver en datamaskine med utrolig meget processorkraft og masser af plads.

Hvorfor bruge så mange kræfter på noget, som man er vant til at lave i 2D?
Vi scanner ikke bare for sjov. Vi udfører 3D scan to BIM for at du kan få de mest præcise målinger, for at man kan få et langt bedre overblik og for at kunne følge processen med førregistrering og kvalitetssikring.

Med en 3D model har du et reelt billede af hvordan projektet ser ud. Der er mange flere data i en geometrisk 3D model end en 2D model, hvilket skaber en meget større værdi for dig.
Uanset hvilket format du ønsker konstruktionsmodellen leveret i, så har vi mulighed for at lave det til dig.

Giv os blot besked om følgende: Filtype, informations- og detaljeringsniveau (LOD), deadline og andre krav.
Vi modellerer gerne en eksisterende punktsky, men foretrækker at være med igennem hele processen, da vi selv har udstyret og erfaringen til det.

Er du arkitekt, ingeniør eller bygherre, så vil en designmodel i 3D give dig bedre overblik og skabe værdi for dig. 

Fordele ved 3D scan to BIM

Spar tid og penge på opmåling og fotoregistrering. 

Vælg Bygkontrol som din samarbejdspartner til kvalitetssikring af dine entrepriser og projekteringer. 

Vi sørger for at kvalitetssikringen er i top!  Målinger med 3D scanner har en usikkerhed på under 1 mm over en afstand på 70 meter. Samtidig er processen utrolig hurtig og du kan handle på byggefejl før det er for sent. Se dit byggeprojekt i 3D i realtime.

Minimer byggefejl

Under et byggeforløb er det vigtigt at holde øje med og få et overblik over om byggeriet følger de originale tegninger, der er lavet som BIM model af arkitekten.

Sædvanligvis finder man ud af for sent at der er lavet en byggefejl. Dermed forsinkes byggeriet og man skal bruge flere ressourcer på at udbedre fejlen.

Ved at foretage løbende registreringer af byggeriet med en 3D scanner, kan man sammenligne byggeriet og konstruktionsmodellerne realtime. På den måde kan man sikre sig mod byggefejl inden de løber løbsk og sparer en masse ressourcer og tid.

Automatiser processen

Alt for meget tid går med at tage ud til bygningen og måle manuelt med upræcise værktøjer, for derefter at indsætte målene i en fil i Revit.

Ofte må opmåleren ud to gange indenfor kort tid til den samme bygning for at måle efter. Hvis der er en søjle midt i rummet kræver det en masse ekstra målinger, som også har usikkerheder.

Opmålinger med 3D scannere til førregistrering og "as built" scanninger til løbende registreringer under udførelsen gør det nemt og ligetil at fotoregistrere og i sidste ende dokumentere byggeprocessen.

Velforberedt projektering og løbende kvalitetssikring er altafgørende

Den mindste fejl kan koste dyrt og derfor kigger mange efter en professionel løsning, der kan gøre opmålingerne enklere og dokumenteringen mere tidsbesparende.

Da manuel opmåling tager forholdsvis lang tid, er det også en større omkostning i et byggeri. Meget af det arbejde der foretages i en opmåling er manuelt arbejde. Den efterfølgende behandling i Revit er også meget manuel, da alle mål skal indtastes.

Dette giver arkitekter og bygningskonstruktører et markant større arbejdspres og bygherren får en stor udgift til selve opmålingen og dokumenteringen.

Ofte stillede spørgsmål

Ved opmåling af komplekse byggerier er det en tidskrævende proces at måle op i hånden. Desuden risikerer man at glemme nogle mål, så man skal ud på ejendommen igen. 

De mål man tager skaber ofte kun grundlag for at kunne tegne op i bygningsinformationsniveau 2, som blot viser de grove træk på bygningsdelene.

Ved at måle op med en 3D scanner er alt data samlet i en punktsky uanset kompleksitetsniveau. Det er derfor muligt at optegne ejendommen i alle bygningsinformationsniveauer uden at skulle ud og måle op igen.

 

Typisk vil en 3D scanning ikke koste meget mere end hvis man selv skulle måle det op.

Tiden du selv bruger er bedre givet ud på andet arbejde. Jo højere kompleksiteten er på projektet, desto mere giver det mening med en 3D scanning.

Se priseksempler her.

Det varierer alt efter kompleksitet. En scanning af en tom lagerhal med ganske enkle spærkonstruktioner tager ikke så lang tid, som en scanning af en bygning med mange søjler og rum. Det er antallet af scanninger der, som udgangspunkt, bestemmer hvor lang tid projektet tager.

Ja. Vi tegner gerne filen op for dig. Det er typisk i Revit vi tegner.

Kontakt os for at høre nærmere om en løsning der passer til dig.Ring til os og hør nærmere på: 42 90 10 40

Udnyttelse af rum

Opmåling af steder med mange krinkelkroge er typisk tidskrævende.

Med 3D scanning sparer du tiden på sitet og modtager en fil i det format du ønsker, som du kan tegne op fra.

Udnyttelse af rum
Fotorealistisk præcisionsmåling

Fotorealistisk opmåling

Du kan vælge en fotorealistisk fil at tegne ud fra, eller du kan få det tegnet op af os alt efter behov.

Udenfor og indenfor

Om det er en kontorbygning, silo eller et støjværn gør ingen forskel. Vi opmåler det hele.

Opmåling af kontorbygning

3D scan to BIM - Case for Olav de Linde

3d Scan to bim

Fra scanning til punktsky til BIM model

I ovenstående video vises en punktsky for en gammel kornsilo på Odense havn, som skulle renoveres til nye kontorlokaler. Projektet udføres af Olav de Linde som er ejer og bygherre. Da bygningen havde mange komplekse rum, var det meget svært at måle den op med traditionelle måleinstrumenter. Derfor blev Bygkontrol hyret til opgaven med at måle bygningen op ved hjælp af 3D scanning. Derefter blev punktskyen BIM modelleret så ingeniørerne kunne lave mængdeberegninger.