fbpx

Digitalt Byggeri

Om digitalt byggeri og IoT

Vi lever i en tidsalder der er præget af digitalisering. Alt omkring os er digitalt styret og ingen eller meget få går med analoge armbåndsure. I så fald er det ikke for at se hvad klokken er, men mere som et moderne smykke.
I hjemmet kan du styre dit fjernsyn med din iPad. Du kan Facetime på din telefon og du behøver ikke taste et nummer ind for at ringe op. Bare sig til Siri hvem du vil ringe til og så ringer din virtuelle assistent op til din mor.

Digitalt byggeri er fremtiden. IoT eller Internet of Things er et stort buzzword i vor tid. Det kommer til at præge udviklingen de næste mange år på en måde, som Internettet har gjort de sidste 20 år. Først blev alt flyttet online, nu kommer den digitale verden ud til os i virkeligheden og bliver en del af vores samfund på alle punkter. Robotterne er den mest tydelige form for IoT man kan se. En robotstøvsuger kan selv finde ud af hvornår den skal starte og om den har støvsuget hele huset. Den skal dog lige indstilles til det først, for SÅ selvtænkende er vores robotter ikke blevet endnu. Men det kommer. Bare vent og se.

ipad og iot kontrol bruges i digitalt byggeri
Robotterne kommer - industri 4.0

Robotterne kommer

En af de eneste brancher, som ikke er fulgt med tiden er byggebranchen. Her er mulighederne for at gøre en forskel, så markant store, at det svarer til at springe fra Industrialiseringen lige ind i Rumalderen. Der er så småt nogle steder i verden, blandt andet i Dubai, hvor de har sat en robot til at bygge mure. Men det handler ikke kun om at afløse håndværkerne og lave deres job for at gøre det billigere og hurtigere. Det handler om at kunne styre og kontrollere kvaliteten af det arbejde der bliver lavet, for at undgå fejl i byggeriet. Fejl, som selv en robot vil lave, hvis ikke der bliver holdt øje med, hvor den bygger.

Fordele ved digital projektstyring

Hvordan holder man så øje med at der bliver bygget der, hvor der skal bygges? Er det ikke bare ligetil? Skal man ikke bare følge en tegning og så står bygningen lige hvor den skulle? Nej, det kræver noget projektstyring og kvalitetskontrol. Se bare på den kirke i Finland, der er bygget i 3 gange den tegnede størrelse. Det skyldes blot at målene var skrevet i amerikanske mål og bygget i empiriske mål. Eller se på broen i København, som har et knæk på midten fordi der ikke blev holdt øje med om byggeriet fulgte den linje der var lagt.

Fordelen ved det digitale byggeri er, at man ud fra de tegninger der er udarbejdet af arkitekterne i AutoCAD eller Revit kan overføre og følge udviklingen online i realtime og i 3D. Så kan man meget tidligere spotte en fejl i byggeriet og tage hurtigere beslutninger, så der opstår færre flaskehalse. Projektstyringen bliver dermed markant enklere. Faktisk behøver projektlederen ikke nødvendigvis være til stede på byggepladsen, men kan sidde på kontoret og følge udviklingen. Dermed kan han også reagere via mail eller telefon og sammen med den byggepladsansvarlige gennemgå de fejl der skal rettes op på.

Digitalt byggeri 3D scan to BIM og optegning i Revit
3D digitalt byggeri via smartphone og IOT

Teknologien i digitalt byggeri

For at følge med den digitale udvikling og teknologi, skal man hele tiden være up to date med hvad der sker indenfor tech-, software- og robotbranchen. De store giganter som Google, Microsoft, Apple og Facebook udvikler løsninger, som i første omgang er målrettet softwarevirksomheder og almindelige mennesker. Men med den rette vinkel kan nogle af disse teknologier også bruges til formål i blandt andet byggebranchen.

For eksempel er der sket et stort boom i dronesalget og tilsvarende udviklingen heraf. Droner er mere end blot en fjernstyret helikopter med fire rotorer. Google gjorde luftfoto og mapping til noget stort da de udviklede Google Maps. Dog med noget mere avanceret udstyr end de små droner vi kan købe i butikkerne.
Selvom man kan se meget på Google Maps, så er det dog ikke i realtime. Det er muligt det kommer på et tidspunkt, men indtil da må vi nøjes med at glæde os over at kunne se et billede af vores hus fra da Google bilen kørte forbi. Eller det satellitfoto der er taget fra oven.

Det er ikke fordi Google ikke har teknologi til at 3D scanne huse og landskaber at de ikke har gjort det endnu, men det er ikke noget man bare lige gør i løbet af et års tid, hvis det skal være for hele verden, som Google Maps jo dækker.

3D Scanning i byggebranchen

3D scanning findes i mange varianter og med mange muligheder for brug. I byggebranchen er det rimelig nyt, men her er der ekstra grund til at glæde sig over at muligheden findes.

Med 3D scanning kan man opmåle det præcise antal kvadratmeter og sammenligne en BIM model af en projektering fra Revit eller AutoCAD med en 3D model. Og det foregår i realtime. På den måde kan man sikre sig at alt forløber efter planen og byggeriet følger planerne. Fejlbyggeri minimeres og alle, der har adgang til en iPad eller en computer der er koblet op på systemet, kan følge med i udviklingen.

leica rtc360 laser scanner til 3D scan to BIM

Digital rådgivning - Konsulent arbejde

Danmark er et af de lande i verden der hurtigst tager teknologi til sig. Vi er et lille fleksibelt land, som er hurtig til at tilpasse sig. Derfor har vi mulighed for at komme foran i det digitale byggeri, hvis vi handler i dag. Digitalt byggeri er dog stadig meget nyt for branchen. Derfor kræver det nogle stærke profiler med et højt vidensniveau indenfor softwareudvikling, robot- og droneteknologi, samt projektstyring. Samtidig skal det også være profiler, som kan rådgive om hvorledes Danmark bliver et land, der går forrest i byggebranchen på det digitale byggeri.

Bygkontrol har knækket nødden til digitalt byggeri og dermed slået hul på den digitale æra i byggebranchen. Vi rådgiver og tilbyder at yde konsulentbistand i form af blandt andet 3D scanning og mapping, droneinspektion og projektstyring generelt. Desuden deltager Bygkontrol som foredragsholder på flere større konferencer og events relateret til byggebranchen.
Hvis du søger en partner, der kan bringe din virksomhed tættere på den digitale omstilling, så tag kontakt til Bygkontrol i dag og hør hvordan vi kan hjælpe dig.