fbpx
Jesper Veber Jeppesen Leica 3D scanner Bygkontrol Harle sand Færgerestauranten

Bygkontrol indgår aftale med Leica Geosystems

I sommeren 2018 indgik Bygkontrol en aftale med Leica, hvor vi som de første i Danmark købte deres RTC360 laserscanner. Det er en laserscanner, med den største præcision på markedet, som leverer en punktsky med billeddata, hvis nødvendigt.

Planen er at Bygkontrol vil foretage 3D scanninger af alle typer byggerier og tekniske anlæg med tre hovedformål:

– Præcisionsopmåling: for at optimere tidsforbruget samt opmåle i 3D, da vi udelukkende arbejde i 3D

 – Kvalitetssikring

 – BIM modellering

Bygkontrol har allerede udført 3D scanninger på flere større projekter. Herunder blandt andet en gammel silo på havnen i Odense, som skal ombygges til kontorbygninger, som ejes af Olav de Linde. For Saferoad har Bygkontrol udført en 3D scanning til dokumentation af det færdige arbejde. Senest er en gammel tysk færge, Harle Sand, under ombygning til en restaurant, hvor hele færgen skal scannes og optegnes i 3D.

Opmålingen af færgerestauranten giver køkkenvirksomheder og lignende mulighed for at give tilbud, da målene er helt præcise. Den præcise opmåling gør at risikoen for fejlopmåling mindskes utrolig meget.

 

BIM model i Autodesk Recap af Harle Sand færge

Punktsky i Autodesk Recap af Harle Sand færge, der restaureres til restaurant

Bygkontrol går forrest i digitaliseringen

Der er et kæmpe potentiale for digitalisering af værktøjer i byggebranchen. Hvis man kigger på alle andre brancher, så er de langt foran byggebranchen. Især når det gælder om at udvikle værktøjer, som kan bruges til at digitalisere hverdagen. Kun landbruget ligger bagefter byggebranchen.

Bestil mad med et klik, find din kæreste med et swipe eller del dine oplevelser med alle dine venner på én gang. Det er en verden vi er blevet vant til nu. Men der er stadig et stykke vej endnu i byggebranchen.

Selvom der ligger tonsvis af data på alt fra planlægning af tidsplaner, mængder, optegnelser, m.m., så er der stadig mange af processerne, der foregår manuelt.

Bygkontrol ser mulighederne i de digitale værktøjer og arbejder på at fremme brugen af disse i byggebranchen.

Hvorfor skal vi bruge mere tid på det end højst nødvendigt? Vi taler altid om at effektivisere for at minimere omkostningerne, men det handler jo i bund og grund blot om at gøre planlægningen mere effektiv. Så bliver udførelsen helt automatisk også mere effektiv.

Det kan vi gøre ved at optimere arbejdsprocesser og digitalisere dem. Bygkontrol har allerede investeret i den absolut nyeste 3D laserscanner fra Leica, som optimerer nogle af de arbejdsprocesser der normalt bliver gjort på kontoret. Når man har været ude og måle op og 3D scanne, så skal man ofte hjem og stitche 3D punktskyen sammen i et program. Det tager lang tid, fordi man på forhånd skal have planlagt rækkefølgen på registreringen. Den tid er sparet med den nye scanner, som Bygkontrol har investeret i.

Vi tager blot ud og scanner og så registrerer vi løbende på iPad’en, hvor de enkelte scanninger passer hen.

Når vi så kommer hjem, så er punktskyen intakt og man kan med det samme begynde at tegne den op i 3D som en BIM model. På den måde spares meget tid og vi ved at resultatet er knivskarpt, da præcisionen er meget høj.

3D scanning af Harle Sand færge med Leica RTC 360 scanner digitalt byggeri

3D scanning af Harle Sand færge med Leica RTC 360 scanner

Den generelle digitalisering i byggebranchen

Der er mange flere ting der lurer i fremtiden, som vil revolutionere byggebranchen. Vi får mere automation, så robotter kommer til at udføre mere af det arbejde som mennesker laver nu. Det, vi har set i bilbranchen og industrien generelt med robotter, der overtager menneskers arbejde, det er det, som byggebranchen kommer til at mærke i de kommende år.

Den kunstige intelligens gør det muligt at genkende elementer og sammensætte dem efter en opskrift.

Der er derfor ingen tvivl om at digitaliseringen er stærkt på vej i branchen, så det er blot et spørgsmål om hvornår og ikke ”hvis” eller ”om” det sker.

Flere eksperter vurderer at det kommer til at ske inden for en årrække på ca. 5 år. Det mener blandt andet Rene Morkos fra Alice Technologies, som han kommer ind på i et interviewet af Geniebelt.

Rene Morkos mener også at arbejdet vil blive nemmere og sjovere og vi skal ikke frygte at miste arbejdet, men blot indstille os på at omstille vores kompetencer, så vi kan styre de maskiner der skal lave arbejdet. Man kunne sige at det burde foregå efter mantraet: ”Work smarter, not harder.”

Den udvikling der er i at fusionere den faktiske virkelighed med den digitale registrering bliver spændende at følge. Jo mere de to verdener kan arbejde sammen, desto flere muligheder åbner der sig for branchen.

3D BIM model af installationer

3D BIM model af installationer

Fra færge til restaurant

Det nyeste projekt Bygkontrol arbejder på, er en gammel tysk færge, beliggende i Svendborg, som skal bygges om til en restaurant. Restauranten forventes at stå færdig midt i 2019.

Det er et meget spændende projekt, da der er så mange krummelurer og buer på skibet, som er meget svære både at måle op og at tegne op. Derfor har Jesper Veber Jeppesen selv valgt at kaste sig over projektet.

Det åbner nogle muligheder i en helt ny branche, når man arbejder på at modernisere et maritimt fartøj til et flydende, men dokket spisested. De mange installationer der er på sådan et skib, og de små rum, som er svært tilgængelige, er væsentlig nemmere at måle op med 3D scanneren.

Opmålingen skal blandt andet leveres til indretningsarkitekter, konstruktører eller projektledere, som skal kunne give tilbud på deres kompetenceområde på projektet. Mange af disse interessenter har dog ikke adgang 3D programmer, som Revit, der viser konstruktionerne i 3D. Det er dog ikke noget problem, da Bygkontrol kan levere i det format man benytter, som DWG eller andre filformater.

Fra færge til restaurant - Harle Sand bliver 3D scannet af Bygkontrol

Fra færge til restaurant – Harle Sand bliver 3D scannet af Bygkontrol

Flere arkitekter og ingeniører viser stor interesse for den nye teknologi og Bygkontrol giver gerne et bud på hvordan det kan bruges i det enkelte projekt.

Hvis du finder ovenstående relevant, så kontakt os på mail eller telefon for mere info.

Læs artiklen om Bygkontrol fra Leica her.