I Danmark vurderes det at der er over 350.000 boliger og 65.000 enfamiliehuse, hvor radonniveauet er for højt. Grænseværdien er sat til 100 Bq/m3 (Becquerel). Det betyder at man max må udsættes for 100 alphapartikler i sekundet pr. kubikmeter luft.
Koncentrationen af radon varierer meget fra hus til hus og geografisk. Ofte er der knap så store koncentrationer i sandet jord, hvor lerjord til gengæld har større koncentrationer. På kortet ses blandt andet at områder på Bornholm, det meste af midt- og sydsjælland, Lolland, Møn, Sydfyn, Als og det meste af Østjylland er udsat for højere koncentrationer end resten af landet.
Men som sagt er påvirkningen af radon i boligen meget afhængig af husets beskaffenhed og byggeår, samt de byggematerialer der er blevet brugt. En etageejendom er også mindre udsat end en villa.
Er du bekymret for om du bor i et udsat område eller en udsat bolig kan du se på tjeklisten nedenfor. Giv os et kald, hvis du ønsker yderligere viden om behovet for radonmåling og radonrådgivning:
- – Bor du i et af de mørke områder på radonkortet?
- – Er der mange revner i fundamentet?
- – Er der kælder?
- – Er indeklimaet dårligt?
- – Er huset bygget før 1998?
Disse faktorer spiller alle ind. Sidstnævnte punkt er med, da alle huse i Danmark, der er bygget efter 1998, skal være bygget med Radonsikring og dermed ikke bør være ligeså udsat som ældre huse.
Se dette kort over radonkoncentrationer i Danmark, som viser de mest udsatte steder.